Programma – Fasch, Muziek aan het hof van Zerbst

Inhoud:

Bezetting

2 hobo’s, fagot, 4 strijkers & klavecimbel

Programma

J.F.Fasch, Ouverture, FaWV K:d4
J.F.Fasch, Fantasia, FaWV O:F1
J.F.Fasch, Prelude, FaWV K:G19
G.Ph.Telemann, Hoboconcerto in G, TWV 51:G2
J.F.Fasch, Kwartet voor twee violen, altviool & basso continuo, FaWV N:d3
J.F.Fasch, Fuga, FaWV K:d4
J.S.Bach, Sinfonia van ‘Ich steh mit meinem Fu√ü in grabe’
J.F.Fasch, Sonate voor blokfluit & fagot
J.F.Fasch, Canon voor twee violen & basso continuo
J.S.Bach, Sinfonia, BWV 21
J.F.Fasch, Concerto voor twee hobo’s & fagot, FaWV L:g4

Programmatekst

Ontdek de muziek die aan het hof van Anhalt-Zerbst geklonken heeft in het begin van de 18de eeuw. J.F.Fasch werd er in 1722 hofkapelmeester en schreef talrijke werken die daar werden uitgevoerd. Het hof van Anhalt-Zerbst had ook een grote muziekbibliotheek en om die aan te vullen, wisselden Fasch en zijn collega’s van o.a. Dresden en Praag regelmatig partituren uit. Er werd goed gedocumenteerd (in 1743) welke stukken in deze bibliotheek te vinden waren en welke werden uitgevoerd door de musici van het hof van de Kapelle van Anhalt-Zerbst.

J.F.Fasch is een componist die in de 18de eeuw erg bekend en geliefd was, maar intussen wat in vergetelheid raakte. Zo was J.S.Bach een bewonderaar van zijn muziek en werd ook Fasch uitgenodigd voor de auditie voor Thomascantor in Leipzig, maar hij koos ervoor om aan het hof van Anhalt-Zerbst te gaan werken.
Weetje: het klavecimbelconcerto van Bach hadden ze niet in de bibliotheek van Anhalt-Zerbst. Het werd in het programma opgenomen, omdat de melodie van trage deel overeenkomt met de melodie van het eerste deel van het hoboconcerto van Telemann in dit programma. Onderzoek wijst uit dat Telemann de melodie waarschijnlijk eerst schreef en dat Bach er later een prachtige bewerking van maakte voor zowel het klavecimbelconcerto dat vandaag gebracht wordt als het openingsdeel van cantate BWV 156.

Opnames