Over Musica Gloria

Musica Gloria is een jong, sprankelend, instrumentaal en vocaal barokensemble, geleid door Beniamino Paganini (traverso, barokklavieren, maestro al cembalo en musicoloog) en Nele Vertommen (barokhobo, blokfluit en artistiek onderzoek). Het ensemble wil oude muziek op een affectvolle, levendige, kleurrijke en historisch geïnformeerde manier, op (kopieën van) historische instrumenten bij luisteraars brengen. Het repertoire van Musica Gloria gaat van vroeg- tot laatbarok en van de meest bekende tot ten onrechte onbekende werken. Boeiende, evenwichtige en gefundeerde programma’s brengen, is een must voor het ensemble. Afhankelijk van het programma en het project concerteert Musica Gloria met 2 tot een 40-tal jonge, enthousiaste solisten. Musica Gloria kiest bewust voor een aanpak vanuit respect en verantwoordelijkheid voor de muziek, de musici, alle betrokkenen en de omgeving.

Musica Gloria trekt een enthousiast publiek aan en speelt een dertigtal concerten per jaar, waaronder geregeld voor volle zalen op nationale en internationale podia zoals AMUZ (BE), BachFest Leipzig (DE), BOZAR (BE), 30CC (BE), Concertgebouw Brugge (BE), De Bijloke (BE), Internationale Telemann-Gesellschaft Magdeburg (DE), Klara (BE), Les Festivals de Wallonie (BE), MA Festival (BE), Mubafa (BE), Musica Antica (NL), Trigonale Festival (AT) en Viaggio in Italia (IT). Van stilzitten is bij het ensemble geen sprake, naast het brengen van deze concerten realiseerde het ensemble reeds vele video-opnames op YouTube en vijf cd’s: Corelli & Händel: Encounters in Rome (2023), The Bachs & The Flute (2022), Fasch’s Oboe (2022) en twee cd’s met een selectie van onze YouTube-publicaties (2021 & 2023). Deze opnames worden wereldwijd beluisterd en positief onthaald door tal van luisteraars, radiostations, tv-zenders en recensenten (o.a. 5 Diapasons, 10/10 in LuisterDisque du jour bij Radio France).

Musica Gloria kan rekenen op steun van enthousiaste vrijwilligers, (duurzame) sponsors, crowdfunders, fans en van de Vlaamse overheid, steden Brugge, Knokke en Leuven, en Tax Shelter. Het ensemble dankt alle betrokkenen van harte!

Hoe het begon…

Musica Gloria werd in 2006 opgericht te Brugge door de toen 12-jarige Beniamino. Het ensemble en koor bestond uit een 20-tal enthousiaste kinderen en jongeren. Ze veroverden de harten van jong en oud met sfeervolle barokke kerstconcerten, gebaseerd op oude kerstliederen. Na selectie voor de fringe concerten van het MAfestival in Brugge en het Oude Muziek Festival in Utrecht in 2014, evolueerde het verder tot een professioneel ensemble met een stevige basis dankzij verscheidene projecten met uiteenlopende bezettingen: van traverso met strijkers en basso continuo tot orkestrale bezetting en van programma’s in duo-bezetting tot zang met instrumentaal ensemble. In 2020 zorgden o.a. de publicatie van enkele opnames – zowel in eigen beheer als bij Klara en AMUZ – voor een stroomversnelling.