Biografie Beniamino Paganini

Beniamino Paganini (°1994) is een gepassioneerde traversospeler, klavecinist, ensembleleider en musicoloog. Naast zijn hoofdinstrumenten, traverso en klavecimbel, treedt hij ook op met claviorganum, orgel en blokfluit. Door de Belgische Muziekpers werd hij uitgeroepen tot Jonge Musicus van het jaar 2020 en Klara selecteerde hem in 2021 als één van de Twintigers.

Beniamino is oprichter en, samen met Nele Vertommen, artistieke leider van Musica Gloria, waarmee ze concerteren voor organisaties als AMUZ (BE), BachFest Leipzig (DE), BOZAR (BE), Concertgebouw Brugge (BE), De Bijloke (BE), Klara (BE), Les Festivals de Wallonie (BE), MA Festival (BE), Musica Antica (NL) en Trigonale Festival (AT). Met Musica Gloria speelt hij een dertigtal concerten per jaar en realiseerde hij reeds talrijke video-opnames en vier cd’s waaronder ‘The Bachs & The Flute’ en ‘Corelli & Händel: Encounters in Rome’. Verder werkt hij samen met vele andere ensembles zoals Il Gardellino (Jan De Winne en Marcel Ponseele), Scherzi Musicali (Nicolas Achten), B’Rock en La Petite Bande (Sigiswald Kuijken).

Hij behaalde meerdere eerste prijzen en ontving de ‘Sonderpreis der Jury’ op de Internationale Telemann Wedstrijd (2021).

Beniamino heeft al van jongs af aan een passie voor oude muziek. Op 16-jarige leeftijd startte hij aan beide Koninklijke Conservatoria van Brussel, later aan de conservatoria van Leuven en Den Haag. Hij ontving zijn masterdiploma’s voor Traverso (2016), Klavecimbel (2017), Maestro al Cembalo (2019) en bachelordiploma Musicologie (2018), allen met grote onderscheiding. Hij studeerde traverso bij Barthold Kuijken, Frank Theuns en Jan De Winne, renaissance fluit bij Kate Clark en Patrick Beuckels, klavecimbel bij Frédérick Haas, Fabio Bonizzoni, Kris Verhelst en Maestro al Cembalo bij Patrick Ayrton. Musicologie studeerde hij aan de KU Leuven.

Beniamino is klavecimbelbegeleider aan het Conservatoire Royal de Bruxelles. Verder is hij als klavecimbelbegeleider en leraar traverso en historische uitvoeringspraktijk verbonden aan de academies van Brugge en Gentbrugge.

Gedetailleerde CV
beniaminopaganini.com