Crowdfunding Österreich

Update: Op 21 december 2023 behaalden we ons streefdoel van €6000! Heel veel dank aan iedereen die bijgedragen heeft!
Jullie steun blijft van harte welkom, want jammer genoeg hebben we niet alle fondsen waarop we hoopten ontvangen.

Welk project?

In juni 2024 wil Musica Gloria een nieuw album opnemen met muziek uit de collectie van Georg Österreich (1664-1735) die nooit eerder werd opgenomen. Deze collectie bevat talloze onontgonnen pareltjes uit het 17de-eeuwse Noord-Duitsland. Het zijn van de eerste Duitse composities met hobo’s in geestelijke muziek. Ze hebben wat weg van Buxtehudes werken, maar dan met blazers erbij (meer details onderaan deze pagina). Naast het maken van de opname, spelen we 5 concerten met dit programma, meer hierover in onze agenda.

Welke bezetting?

Het wordt onze grootste cd-bezetting tot nu toe: 8 zangers, 2 hobo’s, fagot, 2 violen, 2 altviolen, cello, klavecimbel en een historische kerkorgel. Als je graag hoort hoe Musica Gloria in een vergelijkbare bezetting klinkt, kan je luisteren naar het Alleluia uit een Chandos Anthem van Händel.

Waarom crowdfunding?

We zijn blij dat na grote inspanningen het grootste deel van de financiering rond is. Om alle kosten te dekken hebben we echter nog €6.000 nodig. Hiervoor lanceren we deze crowdfunding. Indien dit bedrag overschreden wordt, zullen we het integraal gebruiken voor ons volgende opnameproject. We hebben nog veel ideeën om u als publiek te verwennen!

Hoe kan u deelnemen?

Voor uw steun willen we u heel graag bedanken via onze dankformules hieronder. U mag ook een eigen bedankingsvoorstel doen (musicagloria@icloud.com). Via onderstaande knop kan u uw keuze maken en in de opmerkingen kan u meedelen of u de cd(‘s) komt ophalen tijdens één van onze concerten of graag thuis ontvangt (vermoedelijk in december 2024).

Ons eerste streefdoel van €6000 behaalden we op 21 december 2023!

Vooruitgang 100%

Intussen hebben we €7965 ontvangen! Omdat we niet alle fondsen waarop we hoopten ontvangen hebben, is ons nieuwe streefdoel voor deze crowdfunding €10750.

Vooruitgang 74%

Onze dankformules

 1. Vanaf €0,01 (code 1)
  – Hartelijke dank!

 2. Vanaf €25 (code 2)
  – Hartelijke dank!
  – Een Österreich-cd die we in juni opnemen*

 3. Vanaf €40 (code 3)
  – Hartelijke dank!
  – Een Österreich-cd die we in juni opnemen*
  – Onze net uitgekomen cd A Musical Gallery**

 4. Vanaf €60 (code 4)
  – Hartelijke dank!
  – Een Österreich-cd die we in juni opnemen*
  – Onze net uitgekomen cd A Musical Gallery**
  – Luistertips door Beniamino bij het uitkomen van de Österreich-cd (online)

 5. Vanaf €120 (code 5)
  – Hartelijke dank!
  – Onze volledige discografie of 6 van onze cd’s naar keuze*
  – Luistertips door Beniamino bij het uitkomen van de Österreich-cd (online)

 6. Vanaf €170 (code 6)
  – Hartelijke dank!
  – 10 van onze cd’s naar keuze*
  – Luistertips door Beniamino bij het uitkomen van de Österreich-cd (online)
  – Vermelding naam in cd-boekje (indien gewenst: code: 6.1)

 7. Vanaf €250 (code 7)
  – idem 6*
  – Open repetitie + biologische, vegetarische maaltijd met musici voor 2 personen op 3, 4 of 5 juni 2024 in Leuven (BE)
  – Vermelding naam in cd-boekje (indien gewenst: code 7.1)
 8. Vanaf €800 (code 8)
  – idem 6*
  – Nele Vertommen (hobo & blokfluit) of Beniamino Paganini (traverso) verzorgt voor u en uw genodigden een muzikaal moment van ca. 40′.***

 9. Vanaf €2000 (code 9)
  – idem 7*
  – Beniamino Paganini (traverso en klavecimbel) & Nele Vertommen (hobo en blokfluit) komen voor u en uw genodigden een concert spelen***
  – Vermelding naam en/of logo bedrijf in cd-boekje en video Österreich

 10. Eigen voorstel

Indien gewenst kan Musica Gloria vzw een factuur of betalingsbewijs uitschrijven.

* Gratis verzending binnen België, + €5 andere EU-landen, voor overige landen gelieve contact op te nemen voor de verzendkosten (musicagloria@icloud.com). Deze cd zal vermoedelijk in december 2024 opgestuurd worden.

** Deze cd kan reeds opgehaald worden tijdens onze concerten, anders wordt deze samen met de Österreich-cd in december 2024 verzonden.

*** Inclusief vervoer in België, voor buitenland gelieve contact op te nemen om de mogelijkheden te bespreken (musicagloria@icloud.com).Meer details over het project

Het programma bestaat uit composities van een heel hoog niveau en een enorme schoonheid die nog nooit eerder werden opgenomen. Verder is het een repertoirecategorie die nog relatief onbekend is: Duitse cantates van het einde van de 17e eeuw mét een belangrijke, solistische rol voor blazers, meer bepaald voor hobo’s en fagot. Georg Österreich (1664-1735) was een Noord-Duitse componist en virtuoze zanger met een muziekcollectie van zo’n 1800 geestelijke composities van zichzelf, leraren en collega’s, een schat aan hoogwaardige muziek.

Österreich had een pioniersrol en onderscheidt zich van zijn tijdgenoten in het vroege toebedelen van een belangrijke rol aan zowel hobo als fagot in Duitse geestelijke muziek (reeds in de 17e eeuw). Een ander opvallend element van de collectie is de grote variëteit aan samenstellingen van het vocale ensemble.

Naast muziek van Georg Österreich, laten we ook andere componisten uit de collectie, die belangrijk waren in Georgs leven, aan bod komen. Zo was J.Ph. Förtsch (1652-1732) zijn voorganger als kapelmeester in Gottorf, een soort mentor waarmee hij nauw samengewerkte en goed bevriend was. Een andere mentor, vriend en leraar was J.Theile (1646-1724). Op 25-jarige leeftijd was Georg al een geroutineerde zanger, maar nog onzeker als componist. Theile moedigde hem aan om de positie als kapelmeester in Gottorf aan te nemen. Giulio Giuliani, een Italiaanse kastraat was zangleraar van Georg en samen zongen ze in Wolfenbüttel. Ook broer Michael Österreich (1658-1709) was componist. Bij het stuk van J.F. Meister (1638-1697) is het waarschijnlijk Österreich die de hobo als optie voor de instrumentale bovenstemmen toevoegde.